Bezpieczeństwo produkcji żywności - zagrożenia mikrobiologiczne
Bezpieczeństwo produkcji żywności wobec zagrożeń
mikrobiologicznych
Listeria,
Salmonella, Legionella, E. coli, Clostridium botulinum
(...)
Dla producentów żywności
przestrzeganie norm i zasad higieny produkcji, w tym mycia i dezynfekcja
maszyn to konieczny warunek działalności zakładu. Służą temu
regulacje prawne UE dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych, nowoczesne
metody analiz jakości żywności, częste audyty, wymagania higieny
sprzedaży, a także wdrożenie i obsługa systemów zapewniania jakości
ISO 9001, ISO 22000, GMP/GHP, HACCP, BRC, SQF, IFS, QACP,
GLOBALGAP, IP, Traceability, RASFF,
CAVER+SHOCK.
Zainteresowanie
systemami oraz produktami do mycia i dezynfekcji jest nadal aktualne.
Spośród wielu oferowanych na rynku produktów dezynfekujących
szczególnie jeden - dwutlenek chloru / ditlenek chloru (ClO2) - jest wart
polecenia z kilku ważnych
powodów:
■ ClO2 należy do najbardziej efektywnych
biocydów o bardzo silnych właściwościach bakterio-, wiruso- i
grzybobójczych. Dzięki wysokiej aktywności utleniającej (możliwość
przyjęcia pięciu elektronów) i ze względu na rodnikowy charakter
ditlenek (dwutlenek) chloru ma doskonałe właściwości antybakteryjne w
szerokim zakresie pH. Prawdopodobnie wynika to stąd, że w środowisku
alkalicznym przepuszczalność błon żywych komórek dla rodników
dwutlenku chloru w fazie gazowej jest podwyższona i umożliwia łatwy
dostęp do żywych cząsteczek. Uważa się, że reakcja ClO2 z żywymi
aminokwasami jest jednym z dominujących procesów w zwalczaniu bakterii i
wirusów.
■
Działa skutecznie zarówno w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym (pH
2-12). Dwutlenek chloru w przeciwieństwie do chloru nie reaguje z
amoniakiem i aminami, wskutek czego jego efektywność jest wysoka w
niskich stężeniach. Skuteczność innych środków do dezynfekcji w
wyniku reakcji ze związkami azotowymi (aminy, amoniak) może ulec
obniżeniu prawie stokrotnie - tym samym wydłuży się czas dezynfekcji
lub efektów dezynfekcji nie będzie. Skuteczność dwutlenku chloru nie
zależy także od twardości
wody.
■ Wymaga
znacznie krótszego czasu dezynfekcji niż konwencjonalne biocydy, jest
skuteczny przy niskich
stężeniach.
■
CIO2 jest substancją przyjazną dla środowiska naturalnego i jest
całkowicie biodegradowalny.
W przeciwieństwie do kwasu
nadoctowego, podchlorynu sodu nie jest korozyjny dla instalacji,
w których przeprowadza się mycie i dezynfekcję. Właściwie
głównym produktem ubocznym powstającym w wyniku działania dwutlenku
chloru jest jon chlorynowy, którego aktywność bakteriostatyczna
przyczynia się do długotrwałego działania
CIO2.
■
Nie przyczynia się do powstawania produktów chloroorganicznych,
zwłaszcza THM (trihalometanów), nawet przy zastosowaniu dużych
stężeń. Różnica między chlorem a dwutlenkiem chloru jest powodowana
odmiennością struktury chemicznej, co tłumaczy ich odrębną
reaktywność chemiczną. Podobnie jak w przypadku wodoru, który jest
gazem wybuchowym, jednak w połączeniu z tlenem (O) tworzy tlenek wodoru
(H2O), który znany jest powszechnie
jako...woda.
■
Mikroorganizmy nie wykazują oporności na dwutlenek chloru. Także
szczególna grupa bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae i
rodzaju Pseudomonas nie wykazuje takiej
oporności.
■
Jest stosowany do uzdatniania wody pitnej dla ludzi i zwierząt. Bezpieczny
w dezynfekcji wody przemysłowej, urządzeń i powierzchni kontaktujących
się z żywnością, nie wymaga spłukiwania. W USA stosowany do
dezynfekcji wody pitnej od 1944 r. w ponad 400 stacjach uzdatniania wody
pitnej. Jest także stosowany w Europie i znajduje zastosowanie jako
środek
bakteriobójczy.
Dwutlenek
chloru jako środek odkażający w roztworze wodnym znajduje szerokie
zastosowania w przemyśle
spożywczym:
■
w przetwórstwie warzyw i owoców – przy wstępnej obróbce surowca
(m.in. sortowaniu, płukaniu) redukuje mikroorganizmy odpowiedzialne za
rozwój gnicia i tworzeniu pleśni. Zastosowanie dwutlenku chloru w wodzie
przemysłowej oczyszcza mikrobiologicznie surowiec i maszyny produkcyjne.
Nie zmienia smaku, zapachu produktu. Wydłuża trwałość
produktu;
■ w przetwórstwie mięsnym –
zastosowany w ogólnej dezynfekcji dzięki przedłużonemu działaniu
zapobiega wtórnemu skażeniu. W wodzie chłodzącej przy schładzaniu
mięsa, tuszek drobiowych skutecznie redukuje mikroorganizmy, przyczynia
się do przedłużenia trwałości
surowca.
Dezynfekcja
wody pitnej i na potrzeby
produkcyjne
Wodę
i całą instalację wodną w zakładzie przetwórstwa spożywczego należy
rozpatrywać jak żywy organizm, w którym rozwijają się
drobnoustroje.
Wszelkie mikroorganizmy
mają zdolność przylegania do ścian rurociągu i tworzenia w nim
biofilmów, m.in. dzięki wytwarzaniu polisacharydów. Mikroorganizmy
wchodzące w skład biofilmu w wyniku swojej bioaktywności wytwarzają
związki niskocząsteczkowe, które dostając się do wody niekorzystnie
wpływają na organoleptyczną ocenę jej
jakości.
Biofilm
stanowi ochronę dla wielu bakterii, grzybów i pierwotniaków. Dużym
problemem jest obecność w biofilmie bakterii z rodzaju Legionella,
Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shigella, Salmonella oraz
grzybów mikroskopowych (Candida albicans). Stwarzają one zagrożenie
epidemiologiczne. Obecność biofilmów w instalacji wodociągowej stanowi
poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza tam, gdzie
panuje podwyższona temperatura, a przepływ wody jest
powolny.
Jedynym
sposobem gwarantującym czystość instalacji wodociągowych jest
zastosowanie ditlenku (dwutlenku) chloru dopuszczonego do dezynfekcji wody
pitnej oraz do dezynfekcji powierzchni stykających się z żywnością.
Dwutlenek chloru usuwa biofilm - biomasę ze zbiorników i rur, tym samym
usuwa skuteczną ochronę dawaną
mikroorganizmom.
Dwutlenek
chloru jest stosowany do neutralizacji ścieków i odpadów przemysłowych,
takich jak aldehydy siarczkowe, związki siarki, związki azotu, cyjanki,
fenole, aldehydy, aminy i tioalkohole, związki pierwotne THM, pestycydy,
glony i szlam, pierwiastki metali. Od wielu lat jest także stosowany jako
wszechstronny środek do dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, podłóg,
narzędzi również tych kontaktujących się z żywnością bez potrzeby
spłukiwania. Jest doskonałym środkiem do zwalczania odorów -
nieprzyjemnych
zapachów.
Od
1998 r. utrzymujemy ścisły kontakt z technologami branży spożywczej,
specjalistami ds. higieny i bezpieczeństwa żywności oraz mikrobiologii.
Dzięki zdobytej wiedzy oraz wieloletniej współpracy w dziedzinie higieny
udzielamy pomocy w trudnych przypadkach zanieczyszczeń mikrobiologicznych
w zakładach produkujących
żywność.
Nasze
rozwiązania dotyczą różnych zagadnień
przemysłowych.
Jeżeli są Państwo
zainteresowani współpracą, prosimy o kontakt telefoniczny lub
formularz
kontaktowy:
tel. 33 818 29 18,
tel. kom. 601 896 540, nasza strona:
www.laufer.pl